fbpx

Vakterm: accessibility

Ben je je aan het verdiepen in de online wereld en kom je allerlei termen tegen, die je nog nooit hebt gehoord? In deze blog serie licht Frontrend iedere week een vakjargon term uit, met deze week: Wat is accessibility en is dit ook iets om rekening mee te houden bij je eigen website?

Accessibility of toegankelijkheid is een term dat je vaak ziet in combinatie met overheid instanties.  Voor deze instanties gelden een set regels of richtlijnen waar ze volgend de wet online aan moeten voldoen. De Nederlandse overheid heeft deze richtlijnen verplicht gemaakt, zodat iedere inwoner van ons land, ook mensen met een handicap de website kunnen gebruiken.

Een handicap kan van alles zijn; doof, blind, slechtziend, kleurenblind, maar ook fysieke beperkingen aan bijvoorbeeld de handen. Alles waar gangbaar online surfen door wordt beperkt.

Wil je een toegankelijke website bouwen, dan dien je dus rekening te houden met deze handicaps en alternatieven te bieden, zodat een website gemakkelijker te gebruiken is.

Een toegankelijke website heeft een hoogcontrast mogelijkheid, zodat alles goed leesbaar is voor mensen met kleurenblindheid. De website is totaal met het toetsenbord te bedienen, er is dus geen muis voor nodig. Dit is zowel handig voor blinde of slechtziende mensen als mensen die een beperking hebben aan hun handen. Bij video’s wordt de complete audio track ondertiteld, dus ook de geluiden anders dan spraak voor dove bezoekers.

Overstaande opsomming is een kleine greep uit de eisen. Als particulier hoef je niet aan deze richtlijnen te voldoen, toch is het goed om eens stil te staan of de mensen met een handicap niet in jouw doelgroep bestaan. Waarschijnlijk wel! Begin met kleine dingen, bouw je website met een goede code structuur, probeer of de website met een toetsenbord te bedienen is en hou rekening met kleur contrasten. Daar help je al heel veel mensen mee.