fbpx

Ftp en mysql: huh?

Na het regelen van het hosting pakket, volgt er een mailtje met uw FTP en MySQL gegevens. Voor de meeste mensen is dit een hoop abracadabra. Wees maar niet bang, niets om je voor te schamen. In dit artikel zal ik proberen zo goed mogelijk uit te leggen waar de twee voor dienen.

FTP gegevens

De FTP gegevens zijn de toegangscodes tot je domeinen hostingpakket, je website dus. Je wil op het domein namelijk een website zetten, maar dan moet je wel een soort map hebben waar je het, van de hostingpartij, in mag zetten. Deze map staat niet op jouw computer, maar op een server. Met de FTP gegevens, eigenlijk een soort inloggegevens, krijg je toegang tot deze map en kan het uploaden van je website beginnen.

FTP via verkenner

Vroeger ging iedereen via de Windows verkenner naar hun domein navigeren. Je zet ftp.domeinnaam.nl in de adresbalk en er wordt naar je FTP gegevens gevraagd en de root(hoofdmap) van je website wordt getoond. Nu maken er veel mensen gebruik van een FTP client. Zo kan er makkelijk geswitcht worden tussen websites en er kunnen ook mappenstructeren naast elkaar gezet worden.

FTP client

Een FTP client is een programma dat je installeert op je computer. In dit programma kan je verschillende website toevoegen met de bijbehorende FTP gegevens. Het voordeel hiervan is, is dat je met een druk op de knop verbinding kan maken met een domein. Je hoeft hiervoor niet iedere keer opnieuw je gegevens in te vullen, want deze heb je ingesteld.

Instructies FTP client

In deze instructie zal ik gebruik maken van de FTP client Filezilla. Filezilla is een gratis client. Als je direct mee wil doen, kan je hem eerst hier downloaden.

Na installatie open je filezilla. Links bovenin kan je vervolgens je domein aanmelden. Er opent een pop-up. Voeg hier eerst een ‘nieuwe site’ aan toe. Kies hier een duidelijke naam, zodat je website altijd herkenbaar is voor jezelf. Vervolgens kan je rechts de FTP gegevens invullen. Wanneer je dit hebt gedaan kan er op verbinden geklikt worden.

Als je Filezilla geïnstalleerd hebt zie je dit scherm. Ga na file en open Site Manager.


Vervolgens krijg je een pop-up waar je een nieuwe site kunt aanmelden. Klik op de button new site, vervolgens kan je rechts de host, eventueel de port invullen. Je verandert de logon type naar normal en je kan bij user en password je FTP gegevens invullen. Vervolgens klik je op connect.

Vervolgens kan je je ‘speelveld’ indelen. Aan de linkerkant zie de mappenstructuur die je op je computer staan. Rechts is de root van je website te zien. De rootmap is als je nog geen website online hebt altijd helemaal leeg, als dit zo is dan kan daar de website ingezet worden. Staan er al mappen in? Dan moet je op zoek naar een http, https, root map. Of iets dat ongeveer zo klinkt. Dat kan verschillen per hostingpartij.

Bovenin zie je dat Filezilla contact maakt met je server. Aan de linkerkant van je scherm zie je de mappenstructuur op je eigen computer en rechts de mappenstructuur op je server. Hier kan je de gewenste bestanden van links naar rechts slepen om je website online te krijgen.

En voilà dit is de basis van werken met FTP gegevens en een FTP client.

MySQL

De MySQL gegevens heb je nodig om in te kunnen loggen op een persoonlijk database. In de meeste gevallen is dit een MyPHPadmin database. Mocht je hier absoluut geen ervaring mee hebben of niet technisch zijn, dan zal ik aanraden om hier vooral bij weg te blijven.

Wel zou het kunnen dat je bijvoorbeeld met behulp van een content management systeem uw website gaat vullen en dat je bepaalde dingen in de database wil opslaan.

CMS systemen zijn tegenwoordig bij de installatie al erg laagdrempelig. Zij vragen precies om de gegevens, die zij nodig hebben voor installatie. In het volgende artikel ga ik wat vertellen over de installatie van WordPress op een persoonlijk domein, met behulp van filezilla.